Vandaag besteld? Morgen al ophalen     Zelf bezorgdatum kiezen     Direct uit kwekerij geleverd    

Schimmelziekten Buxus

0

Herken de tekens van een buxus ziekte op tijd zodat jij kunt ingrijpen. Wij leggen je uit hoe je kunt herkennen of je te maken hebt met buxus schimmel of buxusmot en hoe je deze buxus ziekten kunt bestrijden. 

De buxusrups tast de buxus aan.

Hulp bij buxus ziekten

Zijn je buxus planten aangevreten? Of zie je dat de bladeren van je buxus bruin of geel verkleuren? Dan is de kans groot dat je plant last heeft van een van de verschillende buxus ziekten. Wij leggen aan de hand van dit artikel uit hoe je de buxus ziekten kunt herkennen of wanneer het raadzaam is om je buxus te vervangen met een alternatief zoals de Ilex Crenata Dark Green en welke voordelen deze soort met zich meebrengt.

Herken schimmel in buxus planten

Schimmel in buxus planten komt helaas vaak voor dit komt omdat de buxus door zijn dichte blad en wortelstructuur vatbaar is voor schimmelvorming. Het identificeren van de soort buxus schimmel helpt ook om te bepalen hoe je de buxus schimmel het beste kunt behandelen: 

Buxus bladeren worden geel

Een gele verkleuring van je buxus kan komen door de Volutella Buxi schimmelziekte. Het zou ook een indicatie kunnen zijn dat je buxus te weinig voeding heeft of in te zure grond staat. 

Aangetaste buxus bladeren door een schimmelziekte.

Buxus bladeren worden bruin

Als de bladeren van je buxus bruin verkleuren is dit vaak de oorzaak van de Volutella Buxi schimmelziekte. Na enige tijd zal er een roze/ witte schimmelpluis aan de onderkant van de plant ontstaan. 

Zwarte vlekken op buxus bladeren

Wanneer er zwarte vlekken om je buxus te zien zijn is dit in de meeste gevallen de schimmelziekte Cylindrocladium Buxicoli. De aangetaste blaadjes zullen binnen enkele dagen van de plant afvallen. Op de takken ontstaan er vervolgens zwarte strepen en de overgebleven bladeren vallen na enige tijd ook af. 

Buxus schimmel bestrijden

Wanneer een buxus schimmel in een vroeg stadium herkend wordt kan je een planten versterkingsmiddel inzetten om het immuunsysteem van de plant te versterken. Deze boost zorgt ervoor dat de plant de schimmel uit zichzelf kan weren. 

In een laat stadium is een buxus schimmel erg lastig om te bestrijden en kunnen de planten vaak niet meer gered worden. In dat geval is de Ilex Crenata Dark Green uiterst geschikt als buxus vervanger. Een Ilex Crenata behoort tot een andere plant groep dan de buxus, namelijk de hulst familie. Een hulst zoals de Ilex Crenata verdraagt veel schaduw, staat in zure grond en is beter bestand tegen een vochtige bodem. Hierdoor is het kopen van een nieuwe Ilex haag of Ilex bol een waardevolle en duurzame investering voor de tuin. Als bonus kan je de Ilex Crenata Dark Green qua uiterlijk nauwelijks onderscheiden van een buxus! 

Buxusmot bestrijden en herkennen

Buxusmot bestrijden begint bij het tijdig herkennen van de aanwezigheid van de buxusmot in je tuin. Het is de buxusrups van de buxusmot die de schade aanricht bij je planten. De aanwezigheid ervan kan je herkennen aan: 

  • Kale takken in je buxus 
  • Dode bladeren 
  • Gesponnen bladeren 
  • Spinnenwebben in je buxus 
Aangevreten buxus bladeren

Een buxusrups bestrijden moet snel gebeuren en blijft een hardnekkige ziekte. In een vroeg stadium kunnen de rupsen, de poppen van de buxusrups en de spinsels van de buxusrups moeten met de hand verwijderd worden en in een afgesloten zak verwijderd worden. Wanneer je buxus ernstiger is aangetast dient heel de plant verwijderd te worden. Wij adviseren om de plant in een verwijderde zak te plaatsen en weg te gooien zodat de rups zich niet verder kan verspreiden. 

Ter vervanging van je buxus is de Ilex Crenata Dark green als haagplant, kegel of bolvorm een uitstekende kandidaat. De buxusmot blijf ver weg van de Ilex omdat deze een stuk sterker is en een plantsoort is die de plaag niet lust. 

De beste buxus vervanger, de Ilex Crenata Dark Green

Ilex Crenata Dark Green  is de optimale oplossing voor je buxus probleem. De gevreesde buxus schimmel, buxusmot en andere buxus ziekten komen bij de Ilex Crenata Dark Green niet of nauwelijks voor. De soort is dankzij jaren van onderzoek en investering veredeld en gekruist om de  voordelige eigenschappen van de plant te versterken. Het resultaat is een winterharde, groenblijvende hulst. 

Het is de ideale vervanger voor buxus planten omdat de Ilex niet alleen immens sterk is maar ook immens veelzijdig. Je kunt hem bij Ilexwinkel kopen als haagplant in diverse afmetingen, als bolvorm en kegelvorm. De plant is onderhoudsarm en heeft los van de juiste zure grond en meststof weinig onderhoud en aandacht nodig.

Testimonials

“Mijn buxus is helaas bezweken aan schimmel, hij kleurde eerst geel, dan bruin en ondanks al mijn reddingspogingen vielen die bladeren uit en stierf de plant af. Als alternatief besloot ik na wat onderzoek mijn buxus te vervangen met de Ilex Crenata dark green. Wat een verademing! De plant lijkt immens veel op de buxus blijft heel het jaar door groen en ik heb sindsdien geen last van schimmelvorming. Het was de investering waard!”Ferry den Breugel

“Afgelopen zomer stelde ik vast dat mijn buxus werd aangevallen door de buxusmot. Ik was er snel bij en heb direct ingegrepen, maar mijn pogingen tot bestrijden mochten niet baten. Na een tijd zal heel de plant onder en bleef er uiteindelijk niks meer over van mijn buxus bollen. Op aanraden van een kennis kocht ik Ilex bollen wij Ilexwinkel. Ik ben super tevreden mijn mijn buxus vervanger en de service van de webshop is top! Mijn planten staat sterk in de tuin en de buxusmot blijft ver uit de buurt.”Jaap Heijners

“Heel mijn buxushaag was compleet aangetast door schimmel. Mijn drainage systeem en spaarzaam bewatering hebben uiteindelijk niets geholpen. Na enige tijd ontstonden er zwarte vlekken op alle planten en stierven de planten langzaam af. Uiteindelijk besloot ik de een geschikte vervanger te zoeken voor mijn buxus waardoor ik de haagplanten van Ilexwinkel ontdekte. De Ilex Crenata haagplanten komen sterk overeen met mijn oude buxus haag en zeggen veel gezonden en steviger. Ik kan de switch naar een Ilex zeker aanraden, had  ik dit eerder geweten had het mij veel tijd, geld en energie bespaard.” – Kavita Sarjan

Vervanger voor buxus kopen bij Ilexwinkel 

Bij Ilexwinkel vind je de mooiste en sterkste buxus vervanger op de markt. Onze Ilex Crenata Dark Green is het resultaat van jaren van expertise en veredeling. Hieruit is een ijzersterkte plant ontstaan die de ideale vervanger voor buxus planten is. Onze planten worden rechtstreeks uit de kwekerij geleverd tot aan je voordeur zodat jij kunt genieten van de verste planten. Voor informatie over het aanplanten van onze Ilex Crenata planten kan je terecht bij ons klantenservice team voor deskundig en persoonlijk advies. Dit kan via de Livechat functie in onze webshop, per telefoon en per mail. Als bedrijf streven wij naar de beste service en informatievoorziening voor onze klanten en webshop bezoekers. 

Andere interessante artikels..

Is de Ilex Crenata hetzelfde als de Japanse hulst?

Is de Ilex Crenata hetzelfde als de Japanse hulst? In dit artikel leggen we het uit! In dit artikel geven...

Mijn Ilex verkleurt bruin of geel: wat te doen?

Verkleurt jouw Ilex bruin of geel? Hier lees je wat de oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen! Verkleurt...

De potmaten van onze Ilex

Hier vind je een handig overzicht van de potmaten van onze Ilex planten! Onze Ilex is te bestellen in alle...