Vandaag besteld? Morgen al ophalen     Zelf bezorgdatum kiezen     Direct uit kwekerij geleverd    

Mijn Ilex verkleurt bruin of geel: wat te doen?

0

Verkleurt jouw Ilex bruin of geel? Hier lees je wat de oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen!

Verkleurt jouw Ilex naar bruin of geel? Vervelend! Gelukkig is er wat aan te doen. De verkleuring van je Ilex naar bruin of geel kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder lichten we toe wat die oorzaken kunnen zijn en nog belangrijker: wat je eraan kunt doen. Je leest hier allerlei tips om jouw Ilex weer die mooie, groene kleur te geven.

De Ilex Crenata is een groenblijvende plant. Verkleurt je Ilex naar bruin of geel, of laat de plant zelfs zijn blad vallen? Dan gaat er iets mis. Dit kan verschillende oorzaken hebben, dit zijn de meest voorkomende:

De wortels hebben wateroverlast
Gebrek aan voedings- en meststoffen
Verkeerde grondsoort gebruikt

De wortels hebben wateroverlast

Onze Ilexplanten hebben weinig tot geen last van (schimmel)ziektes. Toch kan het wel eens misgaan. Te veel water bij de wortels kan een oorzaak zijn van geel of bruin blad. De Ilex krijgt namelijk te weinig zuurstof als de wortels in het water staan. Het gevolg hiervan is dat het blad verkleurt en/of uitvalt. Geef je Ilex dus niet té veel water. Wanneer het continu veel geregend heeft, kan de Ilex ook te nat staan. Om dit op te lossen en te voorkomen, kun je de grond rondom jouw Ilex luchtig maken. Dit doe je door met een riek in de grond te wrikken. Zo maak je de grond wat losser en kan het water gemakkelijker weg. Wil je een andere oplossing? Boor dan om de 75 centimeter een gat met een grondboor en gooi hier grof grind in. Het water loopt dan via het grind weg.

Gebrek aan voedings- en meststoffen

Wanneer het blad van je Ilex geel verkleurt, is het gebrek aan voedingsstoffen vaak de oorzaak. De Ilex heeft voldoende voeding nodig om mooi en sterk te blijven! Daarom raden wij onze organische meststof aan. Eén jaar na aanplanten, start je met het geven van deze voeding. Dit doe je altijd twee keer per jaar: in begin april en in eind juni. Je strooit de voeding aan de onderkant rondom de plant. Onze organische meststof geeft zijn voeding geleidelijk vrij aan de bodem. Het heeft dus een langdurige werking.

Verkeerde grondsoort gebruikt

De Ilex Crenata groeit alleen goed in verzuurde grond. Wanneer je een Ilex haag gaat planten, raden we onze Pindstrup aan. Dit is een duurzame potgrond, speciaal gemaakt voor planten zoals de Ilex. Ook onze biologische aanplantgrond zorgt voor een goede kick-start van je Ilex! Het zorgt ervoor dat je planten beter kunnen groeien en een goede verzorging krijgen.

Andere interessante artikels..

Buxus-rups

Schimmelziekten Buxus

Herken de tekens van een buxus ziekte op tijd zodat jij kunt ingrijpen. Wij leggen je uit hoe je kunt...

Is de Ilex Crenata hetzelfde als de Japanse hulst?

Is de Ilex Crenata hetzelfde als de Japanse hulst? In dit artikel leggen we het uit! In dit artikel geven...

De potmaten van onze Ilex

Hier vind je een handig overzicht van de potmaten van onze Ilex planten! Onze Ilex is te bestellen in alle...